Waarom wij deze vakantieweek

organiseren?

 

Hieronder leest u de achterliggende

gedachten....

Achtergrond

Achterliggende gedachten...

Hongarije heeft een prachtige natuur en cultuur maar het land en zijn bevolking zijn door een geschiedenis van veel en langdurige bezetting beschadigd. Dat draagt de bevolking met zich mee en heeft hen gevormd tot wie ze zijn en hoe hun leven eruit ziet. Met name de jaren waarbij het communisme overheerste heeft nog een grote impact in het dagelijkse denken en leven. Veel veranderingen gaan hier heel snel, andere zaken die wij als normaal beschouwen lijken hier stil te staan. Voor de bevolking, met name op het wat armere platteland is dit heel moeilijk. De werkeloosheid is er heel groot en alcoholisme een zichtbaar probleem.

Voor ons als Nederlanders is het belangrijk te beseffen dat er sprake is van een zich anders ontwikkelende samenleving dan in ons rijke en altijd al democratische Nederland en landen daar rondom heen.

Wij vinden het een vanzelfsprekendheid deze mensen, die het in economisch opzicht heel wat minder hebben, te helpen. Onze ervaring is dat dit niet het geven van geld is. Het afnemen van diensten toont gelijkwaardigheid. Mensen in hun waarde laten. Het zou niet goed voelen om alles uit Nederland mee te nemen en alles door Hollanders uit te laten voeren.
De lokale bevolking moet niet afhankelijk zijn van onze input, maar een kleine bijdrage aan hun welbevinden is ons streven.

Concreet houdt dit in:
- Eten en drinken betrekken we zoveel mogelijk van de plaatselijke winkels.
- Waar mogelijk kopen wij groente, fruit eieren, sappen, jam, honing, noten, worst etc. bij de lokale bevolking aan huis.
- De pottenbakker en wijnboer in het dorp verkoopt zijn producten.
- Bij andere buren bezoeken wij met de vakantiegroep hun wijnhuis of tuin en eten met elkaar bij plaatselijke restaurantjes.
- In de directe omgeving zijn bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld een burcht of natuurgebied, waarmee wij met ons bezoek bijdragen aan het in stand houden ervan.

Naast het direct helpen van mensen levert dit nauw contact op met de plaatselijk bevolking wat maakt dat mensen betrokken worden bij elkaar. Dat geeft kleur aan de wereld om je heen en het besef dat we allemaal tot één wereld behoren.

Wist u dat?

Lid is van de Europesche Unie!

EU
Hongarije sinds 2004 lid is van de Europesche Unie.

Republiek van Hongarije!

Provincies
Hongarije een republiek is en bestaat uit 19 provincies en Budapest!


 

Hongarije,

een kleurrijke belevenis in kunst en cultuur,

verbeeld in een drieluik.


  thema week 2012